Meddelare: Karl Magnus Libeck  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

Det var en flicka, som hette Karin Jonsson. Hon var sinnessvag och vi höll på sköta henne här i byn.Vi måste vara två hos henne var natt. Så en natt, när jag var där, fick vi höra, att det tog till att gråta och snyfta utanför väggen, och till slut drog det iväg och storskrek, så att t.o.m. den vansinniga reste sig upp i sängen och lyssnade, men flickan, som jag hade till sällskap, sov så hårt, att hon ej vaknade. Men på morgonen, då hon höll på att koka kaffe, blev det likadant. Jag gick ut för att se, vad det var, men jag kunde ingenting upptäcka, och ändå var det nyfallen snö. Det är flera, som hört det där, och det tros, att någon mördat ett barn där. Käringen i gården fick höra det där och hon blev storsint och sade, att vi ljög.

Nordiska museet. Frågelista. Döden VII.